Bij een probleem zoek ik altijd naar een manier waarop iets wél kan

NAUMAC consultant Bob de Groot

 

Interview met NAUMAC consultant Bob de Groot

Hoe lang werk je met NAUMAC samen?

Een kennis van mij heeft mij voorgesteld aan het NAUMAC team. Na een interview met Frederike volgde al vrij snel een sollicitatiegesprek bij de opdrachtgever. Ik werk nu bijna een jaar met NAUMAC samen.

Wat doe je precies?

Ik werk op de afdeling IT van een grote retail organisatie. Deze organisatie heeft ruim 200 winkels. We helpen de winkelmedewerkers als ze een probleem hebben met bijvoorbeeld hun pc’s of tablets, we installeren pc’s, tablets en telefoons en ondersteunen het distributiecentrum. Er is altijd wel wat te doen. Ik heb veel contact met m’n collega’s, ook van andere afdelingen.

Best bijzonder, want je bent geen IT-er?

Nee, dat klopt. Na 10 jaar Afrika kwam ik terug in Nederland. Ik zocht een baan. Sprak met Frederike van NAUMAC en van het een kwam het ander…

Afrika? Wat deed je daar?

Ik wou vanaf mijn 15de al naar Afrika. Dus na een opleiding voor kinderopvang heb ik eerst vrijwilligerswerk gedaan in de VS, Haïti, Thailand, Mexico en toen uiteindelijk kwam ik in Afrika  terecht. Daar heb ik in 2012 het programma ‘Dare to Dream’opgezet en gerund. Een project dat lokale Afrikaanse gemeenschappen ondersteund in het opzetten en ontwikkelen van eigen ondernemingen, met focus op landbouw, onderwijs en gezondheidszorg.

Wat neem je mee aan ervaring uit Afrika?

In Afrika draait alles om relaties. Iedereen maakt onderdeel uit van een gemeenschap. En die groep zorgt voor elkaar. Of het nou privé is of op het werk. Je wordt gezien als mens.

Ik kijk dus ook zo. Ik zie bijvoorbeeld als collega’s last hebben van werkdruk. Ik luister graag naar ze, moedig ze aan om in hun kracht te werken. Dat lost misschien niet meteen iets op, het lucht wel op.

In Afrika gaat het veel meer over leven en dood gaan. Dat geeft een andere basishouding. Het perspectief is korte termijn gericht. Mensen zijn afwachtend en dromen is een luxe.

Pas je nog in de Nederlandse cultuur?

Ik creëer mijn eigen cultuur 😊 . Mijn Afrikaanse en Nederlandse leven ga ik niet met elkaar vergelijken. Ik heb van jongs af aan vrijheid gekregen. Vrijheid om te doen, de denken en te dromen.

Ik ben een Nederlander wat betreft oplossend vermogen. Bij een probleem zoek ik altijd naar een manier waarop iets wél kan.

Je bent 33, hartstikke jong. Wat zijn je toekomstplannen?

Geen idee. Ik heb nu een leuke baan en doe er nog het een en ander naast.

Wat doe je nog meer dan?

Ik adviseer nog steeds een weeshuis in Tanzania. Daarnaast ben ik met vrienden uit de VS en Afrika een leiderschapstraining aan het ontwikkelen voor NGO’s en het bedrijfsleven.

Wat bepaalt jouw succes?

Succes is vloeibaar, een individueel begrip en context afhankelijk. Mijn geluk wordt bepaald door het hebben van een thuis. Thuis is een plek voor mezelf, in de buurt van familie en vrienden.

Delen

Meer berichten