Ik hou ervan om mezelf overbodig te maken

Peter van den Berg

Interview met NAUMAC consultant Peter van den Berg.

Hoe lang werk je al met NAUMAC samen?

Op m’n 60ste heb ik afscheid genomen van KPN. Uit die tijd ken ik Tjeerd al. In 2014 heb ik de eerste opdracht met NAUMAC gedaan, bij Deutsche Glassfaser.

Je bent net 70 geworden. Gefeliciteerd! En ook nog steeds aan de slag. Wat geeft je energie in je huidige opdracht?

Ik hou ervan om teams verder te helpen en te ontwikkelen, hun zelf organiserend vermogen te versterken en ook om collega’s te ondersteunen bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ik vergelijk het wel eens met ouderschap: het is net als bij het loslaten van je kinderen, ze te helpen door zelf te leren, door vallen én opstaan. In mijn beleving is deze manier van samenwerken (leiderschap) minder gangbaar in de leeftijdscategorie 40 tot 65 jaar.

Is er door de jaren veel veranderd in organisaties?

Heel veel. Een van de mijlpalen die ik bij KPN meemaakte was de overgang van staats- naar commercieel bedrijf. Dat had heel wat voeten in de aarde, toen ook andere partijen op het netwerk werden toegelaten.

Overall vind ik dat de control binnen organisaties enorm is toegenomen. Resultaten en processen worden in bits en bytes beschreven. Meten = weten is doorgeschoten. Te vaak wordt er zodoende onvoldoende stil gestaan bij wat de klant belangrijk vindt en bij het leveren van kwaliteit. Daarnaast beperkt dit de regelvrijheid en creativiteit van professionals. Kunnen ze zo nog optimaal toegevoegde waarde leveren?

Maar toch ben jij er ook in je huidige opdracht bij Deutsche Glassfaser in geslaagd om zelfsturing succesvol te maken. Hoe heb je dat gedaan?

Het onderdeel waar ik nu zit is oorspronkelijk door Reggefiber opgestart. De Nederlandse cultuur en de voorkeur voor zelfsturing was ook al door een aantal managers ingezet. Dat scheelt een boel.

Komt er nu een einde aan je werkzaam leven?

Op mijn 60ste nam ik mij voor te blijven werken tot mijn 70ste, maximaal mijn 75ste. Ik krijg er energie van. Maar ik doe alleen leuke opdrachten. De balans werk – privé is belangrijk. Ik ben 43 jaar getrouwd en we willen ook graag samen genieten van het leven.

Mag je nog wel werken?

Nou, mijn vrouw vindt dat het nu wel mooi is geweest.

Je bent dus eigenlijk een seizoen werker?

Ja, in de ‘donkere maanden’ ben ik graag aan het werk. Ik kies voor opdrachten die interessant zijn, niet te lang duren en me plezier brengen. In de ‘lichtere maanden’ heb ik andere dingen te doen, zoals sporten en reizen. Ik hou ervan om buiten te zijn.

Welk advies wil je aan je jongere collega’s geven?

Sta regelmatig stil bij jezelf. Minstens eens per jaar. Een soort APK. Met of zonder begeleiding van een coach. Ren niet door.

  • Vraag je af of je echt zo belangrijk bent
  • Of je nog genoeg aandacht hebt voor je familie en vrienden
  • Wat je werkelijk wilt

Ik heb te veel mensen gezien die er aan onder door gingen door een ‘mis-match’ tussen werk en privé. Kijk dus wat vaker in de spiegel.

Als je mag kiezen voor een collega van 30-min of 60-plus, wie kies je dan?

Dat maakt me niks uit. Ik kijk naar het type mens. Ik hou van mensen die open zijn, kunnen samenwerken en kennis delen. Energiek, dat vind ik ook belangrijk. Daarmee leg je een goed fundament voor onderling vertrouwen.

Ik hou ervan om mezelf overbodig te maken. Ik ben namelijk niet belangrijk, dat is mijn team. Ik begeleid het proces en maak het mogelijk dat mensen groeien.

Is dit je laatste opdracht?

Ik sluit niets uit.

Delen

Meer berichten